PANNONIUSZ
MŰHELY
MŰVÉSZET ÉS
MESTERSÉG

Restaurálás

Minden könyvnek megvan a maga sorsa, - tartja a mondás.
A régi könyvek sokszor valóban beszédesen vallanak saját sorsukról, s a restaurátor feladata, hogy munkája során hitelesen adja vissza ezeket az apró jellegzetességeket,melyek egy-egy könyv sajátos történetét "mesélik el".
Munkánk során sokszor érezzük: a régi könyv maga a tapintható idő...

A könyv kötése, esetleges átkötése, az idők során hozzáadott jellegzetes kiegészítések, bejegyzések mind-mind egyedivé teszik az adott könyvet. Amikor kezünkbe veszünk egy régi könyvet tudjuk, hogy ezeket megtartva kell újra használhatóvá, kézbevehetővé tenni a könyvet.
A restaurálás folyamának megvannak ugyanakkor a jellemző fázisai is, melyeket a legtöbb könyvön el kell végeznünk
Ezek a száraz, mechanikus tisztítás, ha szükséges a könyvtest szétszedése, a lapok mosása majd javítása. A javítást sok esetben kézzel el tudjuk végezni, de vannak sérülések (penészes lapszélek, melyek szétmállottak) amelyek gépi, papíröntéses javítást tesznek szükségessé.
A javított íveket minden esetben az eredeti fűzésnek megfelelően fűzzük újra könyvtestté, majd a kötés következik. Amennyiben az eredeti kötést meg tudjuk tartani, úgy természetesen ez kerül vissza a könyvre, de ha hiányzott vagy annyira roncsolódott, hogy nem menthető meg akkor a könyv korához illő új kötéssel látjuk el.

A restaurálás folyamatát igény szerint dokumentáljuk, így a megrendelő számára is rögzíthetők azok a lépések, amelyek során a régi könyv megtartva eredeti jellegzetességeit újjá születik.

A restaurálásról

Az eredeti írott források fennmaradását az írást hordozó anyag állapota és élettartama jelentősen befolyásolja. Ezek az anyagok: a papír, a bőr, a pergamen, a fa rendkívül érzékenyen reagálnak a környezeti hatásokra. Ennek hatására visszafordíthatatlan komplex fizikai-kémiai-biológiai folyamatok zajlanak le bennük. A mi feladatunk lelassítani és megszüntetni ezeket a reakciókat, amelyek a műtárgyak anyagainak lebomlását eredményezik. Az eredeti formályukhoz legközelebbi állapotot kell visszaállítani, az esztétikailag is kifogástalan műtárgyakat is megőrizve.

Galéria